Wednesday, December 11

Bengang Cuma Diberi 1* Pemilik Restoran Jawab Kritikan Di TripAdvisor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

HARI ini, ulasan atau review yang dibuat di internet boleh beri pengaruh besar kepada sesebuah perniagaan apatah lagi jika ianya terpapar di laman atas talian yang mempunyai ramai pengikut.

Menyedari perkara ini sepasang suami isteri pemilik sebuah restoran, menjawab kembali kritikan yang ditulis terhadap restoran mereka di TripAdvisor.

Nadine dan Simon Morriss, pemilik restoran The Buoy and Oyster

The Buoy and Oyster milik Nadine dan Simon Moriss yang terletak di Margate, Kent selama ini mendapat review yang memberangsangkan daripada pelanggan yang telah makan di sana sehingga dicalonkan untuk Kent Tourism Award serta mendapat 4.5 daripada 5 bintang berdasarkan 349 review di TripAdvisor.

Walau bagaimanapun pada September lalu, seorang pelanggan yang menggelar dirinya tinkerbell_pt memberi komen negatif ‘Restoran kosong.. tapi minta buat tempahan?’. Dia turut menulis pengalamannya datang ke restoran berkenaan jam 12.30 tengah hari dan bertanya jika ada meja yang kosong untuk dua orang. Dakwanya, pelayan membalas pertanyaan dengan sikap “uh” dan kemudian memberitahu tiada meja kosong kecuali di luar restoran, itu pun pada jam 2 petang sedangkan separuh daripada restoran kosong ketika itu.

Review yang disertakan cuma 1 bintang itu mengejutkan Nadine dan Simon yang berasakan ianya tidak adil memandangkan penulis berkenaan bukan sahaja tidak menjamu selera di restoran mereka malah menulis review itu disebabkan perasaan tidak puas hati semata-mata.

Sehubungan itu mereka segera memberi komen balas. Selain menerangkan review yang dibuat tidak adil mereka menulis, “Apa yang anda cuba lakukan hanyalah mahu membalas dendam kerana kami tak dapat menyediakan meja serta merta apabila diminta ketika anda memasuki restoran kami pada satu hari minggu yang sibuk dan panas, tanpa membuat tempahan. Seperti anda katakan separuh dari restoran sudah penuh pada jam 12.30 tengah hari, 30 minit sebelum waktu makan tengah hari di mana kami telahpun menerima tempahan untuk 80 tempat duduk”

Tambah Nadine dan Simon, terdapat ramai lagi pelanggan serupa tinkerbell_pt yang kecewa apabila dimaklumkan meja sudah penuh namun mereka bersikap positif dengan menempah dan pergi bersiar-siar di kawasan sekitar sebelum kembali semula beberapa jam kemudian untuk menikmati pengalaman menjamu selera yang memuaskan hati, dan bukannya menulis review untuk melepaskan perasaan marah di internet.

Mungkin tak ramai pengusaha restoran yang mahu luangkan masa melayan kritikan terhadap perniagaan mereka seperti dilakukan Nadine dan Simon namun sekiranya perlu, kebenaran perlu didedahkan agar anda tidak kehilangan bakal pelanggan yang percaya seratus peratus kepada review di internet sebelum berbelanja, seperti yang biasa dilakukan masyarakat hari ini. –KLICK.MY

Share.

About Author

Leave A Reply