Sunday, December 8

Gadis 13 Tahun Dirogol 21 Lelaki Trauma, Takut Berjumpa Orang

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Malang sekali nasib menimpa seorang remaja perempuan berusia 13 tahun dari Walenrang, daerah Luwu, Selatan Sulawesi, Indonesia, yang mengalami trauma dan tekanan perasaan selepas dirogol 21 lelaki di dua lokasi, pada waktu berbeza.

Ketua Bahagian Perlindungan Wanita dan Kanak-Kanak di bahagian Pentadbiran (PPPA) cawangan Daerah Luwu, Andi Fatmawati Syam menyatakan mangsa ketakutan untuk bertemu orang.

Bukan sahaja takut untuk berjumpa dengan orang, malah katanya, mangsa menjadi semakin sensitif terutamanya apabila diajak membincangkan masalah yang dihadapinya.

“Ketika kami datang menemuinya pada Isnin, dia sangat takut untuk bertemu dengan kami. Selepas kami menjelaskan identiti kami, akhirnya dia bersetuju untuk berjumpa dengan kami.

“Dia bercakap sedikit sahaja. Setiap kali kami menyentuh perkara yang berkaitan dengan kejadian itu, matanya tiba-tiba berair,” katanya.

Fatmawati berkata, pihak PPPA akan memberi bantuan guaman dan kaunseling pada mangsa untuk membantunya pulih kembali.

Mangsa, graduan pertama di sekolah menengah di Luwu, dirogol 21 lelaki berusia dari 13 hingga 30 tahun. Seramai 14 suspek telah ditahan sejak minggu lalu. Sementara itu tujuh lagi suspek masih bebas.

“Kami telah mengenal pasti identiti tujuh suspek berkenaan. Kami yakin mereka akan diberikas tidak lama lagi,” kata Ketua Polis Daerah Luwu, Adj. Sr. Comr. Ahmad Yanuari dalam kenyataan pada hari Selasa.

Menurutnya, mangsa telah dirogol sejak bulan Ramadan yang lalu, Jun 2017. Tetapi kes itu hanya dilaporkan kepada polis pada 11 Oktober lalu. –KLICK.MY

Share.

About Author

Leave A Reply